39 Basamak

MEHMET BİRKİYE’NİN YÖNETTİĞİ 39 BASAMAK

1935 Ağustos’u, Richard Hannay (Engin Hepileri), can sıkıntısını dağıtmak üzere bir tiyatro oyununa gitmeye karar verir. Hannay, o gece tiyatroda gizemli güzel Annabella’yla (Demet Evgar) tanışır ve kendini Londra’dan İskoçya’ya uzanan çok komik, heyecanlı, hareketli, çılgın bir casusluk serüveninin ortasında bulur. Bu serüvende ise onlara pek çok rolle karşımıza çıkan soytarılar (Okan Yalabık ve Bülent Şakrak) eşlik eder.

Sergilendiği her ülkede seyircinin yoğun ilgisiyle karşılaşan 39 Basamak, 9 sene boyunca aralıksız olarak sahnelendiği West End’in en uzun soluklu yapımlarından biri olmuştur.
Arzu Tramvayı’nın premieri, 29 Kasım 2017, Perşembe günü Uniq Hall’da gerçekleşecek. Oyun 29 Kasım’dan sonra Uniq Hall ve Zorlu PSM’de izleyicisiyle buluşmaya devam edecek.

MİZAH DOLU BİR GERİLİM

Alfred Hitchcock, John Buchan’ın 39 Basamak adlı romanını filme çekerken bu gerilim romanının heyecan yüklü atmosferine, incelikli ama geri planda duran bir mizah dozunu eklemeyi de ihmal etmemiştir. Patrick Barlow, 39 Basamak’ı tiyatroya uyarlarken bu mizah anlayışını alabildiğine öne çıkarmış, gerilim atmosferinin çevrelediği alabildiğine çılgın bir komedinin izini sürmüştür.

Geleneksel komedi anlayışının vazgeçilmez ögeleri; dinamik ve durmak bilmez bir aksiyon, olmayacak ama harikulade teatral raslantılar, yaptıkları ile yapmak istedikleri birbirine uymayan karakterler, binbir kalıba giren oyuncular, bu uyarlamada ustalıkla bir araya getirilmiş. Patrick Barlow bu uyarlamayı yaparken Alfred Hitchcock izleğini sahne sahne takip etmiş, romandan çok filmin, Hitchcock’un uyarlamasını sahneye getirmiş.

39 BASAMAK

Yazan: Patrick Barlow
Çeviren: Mehmet Ergen
Yöneten: Mehmet Birkiye
Oynayanlar: Demet Evgar, Engin Hepileri, Bülent Şakrak, Okan Yalabık
Dekor Tasarım: Efter Tunç
Kostüm Tasarım: Ayşegül Alev
Işık Tasarım: Cem Yılmazer
Hareket Düzeni: Alpaslan Karaduman
Reji Asistanları: Hakan Yeni, Seval İşgören
Oyun Asistanları: Dilay Ekmekçioğlu, İdil Özaydın, Musa Can Pekcan, Doğa Can Halis
Teknik Asistanlar: Ömer Güneş, Yasin Gültepe

Görev Vakfı

“Arzu Tramvayı” yıllar sonra perdesini açıyor

Arzu Tramvayı

ARZU TRAMVAYI, İZLEYİCİSİYLE BULUŞUYOR

75 yıl önce Tennessee Williams tarafından yazılan ve tiyatro için bir dönüm noktası olarak kabul edilen, dünya klasikleri arasında gösterilen Arzu Tramvayı (A Streetcar Named Desire) Hira Tekindor’un yönetmenliği, BKM ve ID İletişim’in yapımcılığında yeniden sahneleniyor.

35 yıl sonra yeniden Türk sahnelerinde 1982 yılında Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter tarafından sahnelenen eserin, yeniden sahnelenmesi için uzun zamandır bekleniyordu.

Oyun, Zerrin Tekindor, Onur Saylak, Şebnem Bozoklu ve İbrahim Selim’i bir araya getirdi.

BROADWAY’DEN HOLLYWOOD’A BİR BAŞ YAPIT

Tiyatro tarihi için bir dönüm noktası olarak kabul edilen ve ilk sahnelenişiyle birlikte Broadway’in ardından Hollywood’u da derinden etkilemiş, uyarlama filmleri ile pek çok ödül almış olan“Arzu Tramvay”ı projelerinde şimdiye kadar Marlon Brando, Jessica Tandy ve Kim Hunter gibi büyük oyuncular yer aldı.

BKM ve ID İletişim’in yapımıyla tekrar sahnelenen “Arzu Tramvayı”nın uygulayıcı yapımcılığını Nisan Ceren Göknel’in, dekor ve kostüm tasarımını Şirin Dağtekin Yenen, Işık tasarımını Yakup Çartık’ın yaptığı oyunun müzikleri ise; Tolga Çebi tarafından hazırlandı.

Blanche’ın dünyası alt üst olduğunda, kız kardeşi Stella’nın New Orleans’taki tek odalı evinden başka gidecek yeri yoktu. Fakat Stella’nın kocası Stanley ve içindeki ilkel öfkesi Blanche’ı sıcak bir savaşın içine sürükleyecekti.

Yanında bavulu, içine doldurduğu geçmişi ve umutlarıyla Blanche, onu son durağına götürecek Arzu Tramvayı’na bindi.

ARZU TRAMVAYI

Yazan: Tennessee Williams
Çeviren: Haluk Bilginer
Yöneten: Hira Tekindor